Jo Vande Casteele geeft na 10 jaar voorzitterschap de fakkel door aan Steven De Vriese.
We gingen bij onze ex-voorzitter langs om terug te kijken op een fantastische periode. 

Hoe kijk je zelf terug op deze periode?

"Een terugblik op een decennium voorzitterschap van deze fantastische volleybalclub geeft mij heel veel voldoening. Het was een eer om Marc Van Dorpe zaliger te mogen opvolgen, vooral omdat Marc en ikzelf steeds dezelfde visie hebben gedeeld, maximaal investeren in jeugdopleiding. Daar kom ik nog op terug."

Wat waren de uitdagingen?

"Uiteraard wilt ge als club met een zeer goed uitgebouwde jeugdwerking zover mogelijk geraken, maar er moet steeds worden over gewaakt dat de sportieve ambitie de budgettaire mogelijkheden niet overstijgt.

De fusie in 2017-2018 met de damesvolleybalclub FORZA Oudenaarde zorgde ervoor dat de volleybalclub meteen verdubbelde in aantal leden. Van een goeie 100 spelers toen werden we plots één van de grootste clubs in de provincie met meer dan 200 spelers en speelsters. Intussen kunnen we ook al zeggen dat we het sportieve DNA van onze herenvolleybalclub al goed hebben geïntegreerd bij onze dames, heel veel aandacht voor de jeugd, dat is de basis van de uitbouw van het huidige fanionteam bij onze dames.

We zijn nu zes seizoenen verder en staan de komende jaren voor grote uitdagingen, vooral financieel, omdat de pandemie, maar vooral de energiecrisis, ons heel wat parten heeft gespeeld. Wij kunnen als sportvereniging ook niet terugvallen op inkomsten uit een sportkantine of cafétaria, waardoor we ons de voorbije seizoenen steeds moeten focussen op het succes van onze evenementen die we organiseren." 

Wat is de mooiste herinnering?

"Het behalen van de titel in 2018-2019 met onze Heren A. De eerste keer in de geschiedenis van de club dat we van divisie de promotie maakten naar het nationaal niveau. Vooral de samenstelling van dat team gaf mij enorm veel voldoening. Van de kern van 12 spelers waren er 8 eigen jeugdspelers, die mee gezorgd hebben voor dit sublieme sportieve succes! Daar kunt ge als voorzitter alleen maar heel trots op zijn. Ook het seizoen daarop was er een moment om als club heel fier op te zijn. Voor het eerst deelname aan de Belgische Beker en meteen gekwalificeerd geraken tot de 8e finale. Een memorabele bekermatch tegen Liga A ploeg Decospan Menen en een volgelopen Rodelos met meer dan 400 toeschouwers!"

Hoe lang ben je al bestuurslid?

"Toen ik voorzitter werd maakte ik reeds 13 seizoenen deel uit van dit bestuur, begonnen in het seizoen 2000-2001 als verantwoordelijke PR en sponsoring, en steeds in die functie gebleven tot ik voorzitter werd.

Mijn eerste contact met de club kwam er doordat ikzelf als oud-volleybalspeler regelmatig naar de thuismatchen kwam zien in sportcentrum Recrean. De 1e ploeg van toen speelde in 2e provinciale (1999-2000). Het seizoen daarop werd ik door Marc Van Dorpe gevraagd of ik niet geïnteresseerd was om toe te treden tot hun bestuur. Het bestuur bestond toen uit 6 mensen.

In die jaren werd sportief de basis gelegd voor wat de club nu is. Onder leiding van Johan Martien was er een volleybalspeeltuin, die meteen een grandioos succes bleek, bewijze daarvan de spelertjes van toen die 18 jaar later mee bouwden aan de kampioenstitel. Johan Martien was ook de trainer/coach die in 2001-2002 het heren A team kampioen maakte en de stap zette naar het divisievolleybal van toen.

Je blijft nog in het bestuur, welke taak ga je op jou nemen binnen ons bestuur?

"Terug naar mijn oude liefde, PR en sponsoring. Naast lidgeld en evenementen is sponsoring een belangrijke pijler in het financiële verhaal van de club. Daarom wil ik dit deel terug beheren. Dat is mijns inziens de laatste jaren wat verwaarloosd, vooral ook vanwege de crisissen die elkaar opvolgden.

Sponsors op een andere, meer creatieve manier, betrekken bij onze vereniging. Meer betrokkenheid zorgt ook voor meer beleving van de twee kanten. Zorgen dat beide partners daar zich goed bij voelen, dat is heel belangrijk. Ergens las ik daarover een artikel met als titel “Partnering”. Ik ben trouwens al volop bezig met een nieuwe sponsormap te maken…"

Tot slot:

"Onze sport kent momenteel een dipje in ledenwerving, vooral bij de jongens, daarom dat ik een breed uitgebouwde jeugdwerking zeer belangrijk vind. Steeds minder jongens vinden de weg naar onze volleybalsport. Scholen spelen daarbij ook een heel belangrijke rol. Daarom zijn we ook nu initiatieven aan het nemen om volleybal in Sport Na School nog meer te integreren.

Als ik in Zuid Oost-Vlaanderen eens rondkijk stel ik vast dat wij zowat de enige volleybalclub zijn met een dergelijke jeugduitbouw, en daar maak ik mij zorgen om. Vanuit de federatie is er veel te weinig steun voor clubs die maximaal investeren in jeugd."

 

Bedankt Jo!

Volgende keer gaan we langs voor een gesprek bij onze nieuwe voorzitter Steven De Vriese.